Pikkubusseista haaveileville markkinat ovat täynnä eri vaihtoehtoja. Pakettiautoja on valmistettu kymmeniä vuosia. Uudet ovat moderneja, mutta vanhatkin mallit käyvät liikenteeseen loistavasti. Vanhaa autoa ostaessa kannattaa miettiä matkan varrella varmasti eteen tulevia pikkubussin korjauksia. Oma minibussini Volkswagen Transporter on markkinoiden kermaa, mutta muitakin löytyy. Esittelen automallit vain päällisin puolin sillä tekniset tiedot vaihtelevat eri mallien ja versioiden mukaan.

1.Ford Transit

Ford on valmistanut Transit pakettiautoja jo vuodesta 1965 lähtien. Transitia on valmistettu alusta lähtien pakettiauton lisäksi eri käyttötarkoituksiin kuten ambulansseiksi, poliisiautoiksi ja pikkubusseiksi. Suomessa se on saanut lempinimen mustamaija, sillä poliisi käyttää Transitia virka-autonaan. Transitia on valmistettu jo 7 sukupolven verran. Se on todella tunnettu ympäri maailman ja joissain maissa sanaa Transit käytetään synonyyminä pakettiautolle.

2. Volkswagen Transporter

Markkinoiden tunnetuin ja ehkä laadukkain pikkubussi on Volkswagen Transporter. Se on maailman parhaiten myyty pakettiautomalli, sillä sitä on myyty yli 12 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Sitä on myös valmistettu eri käyttötarkoituksia varten kuten pikkubusseiksi, avolava-autoiksi ja matkailuautoiksi. Transportereita on valmistettu jo 6 sukupolvea ja sen valmistus jatkuu edelleen.

3. Mercedes-Benz Vito

Vito on ehkä markkinoiden pienin pikkubussi, mutta kelpaa hyvin tähän listaan. Viton pikkubussimallia V-class tai Vianoa on valmistettu vuodesta 1996 lähtien. Sen moottori on hyvin tehokas ja sisäpuoleltaan näyttävä. Vitoa pidetäänkin pikkubussien parhaimmistona. Vitosta on useita eri versioita taksiversioista pitkiin kuljetusversioihin sekä luksusautoihin nahkaverhoiluineen. Siinä on hyvät turvallisuusominaisuudet ja se on saanut lukuisia hyviä arvosteluja johtavilta autoilun lehdiltä ja arvostelijoilta.

4. Fiat Ducato

Ducatosta puhuakseni voin vain sanoa että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ducato on Fiatin ja PSA Peugeot Citröenin yhteinen projekti. Se on historiansa tunnettu useilla eri nimillä: Citröen C25, Peugeot J5, Alfa Romeo AR6, Talbot Express, Citröen Jumper, Peugeot Boxer ja Ram ProMaster. Vuodesta 1981 lähtien Ducatoja on valmistettu yli 2,1 miljoonaa kappaletta. Ducato on käytetyin matkailuauton pohjamalli Euroopassa.

5. Toyota Hiace

Kuuluisan japanilaisen autovalmistaja Toyotan pikkubussimallin nimi on Hiace. Sitä on valmistettu vuodesta 1967. Nykyään valmistetaan sukupolvea 6. Suomeen Hiacea alettiin tuoda vuonna 1973. Se oli kätevin kaupunkiliikenteessä pienen kokonsa takia. Hiacea on käytetty pakettiauton lisäksi taksina, tehdasautona, matkailuvaununa, pikkubussina ja ambulanssina. Vuodesta 2011 lähtien Hiacea ei ole tuotu enää Euroopan markkinoille koska se ei täyttänyt enää eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia.

6. Renault Trafic

Ranskalainen Renault ei ole jäänyt pois pikkubussimarkkinoilta. Se on vuodesta 1981 lähtien valmistanut omaa malliaan Traficia, jolla se korvasi ikivanhan mallinsa Estafetten. Se on myös monipuolinen pakettiauto ja pikkubussi. Se valittiin vuoden pakettiautoksi vuonna 2012. Tänä päivänä valmistettu Trafic on kolmannen sukupolven malli. Sen valmistus tapahtuu Ranskassa.